Välja ekologiskt

Det har på senare år börjat talas mycket om hållbarhet- både gällande vår egen personliga hälsa och planetens välmående. Oberoende av vad du äter för mat är ekologiskt det smartare valet. Att välja ekologiskt är inte bara ett sätt att tydligt slå ett slag för hållbarheten, utan även ett säkrare sätt att få njuta av godare och mer näringsrik mat fri från potentiellt skadliga kemikalier. Det är ett val många nu gör, inte bara för sig själva utan även med hopp om att föregå med gott exempel för framtida generationer.

Ekologiskt innebär färre kemikalier i vår mat

Med jämna mellanrum hör vi alla talas om den enorma cocktail av kemikalier som maten på våra tallrikar kan innehålla. Frukter och grönsaker besprutas för att hålla borta diverse insekter och även för att växa sig större snabbare. Tid är pengar och vi betalar kilopris för mycket av det vi handlar i mataffären. Genetiskt modifierad mat är något som blir allt vanligare, och konsekvenserna av detta är ännu något vi inte har full kunskap om. Flera länder har redan förbjudit GM-grödor eller skrivit under för en striktare lagstiftning, mer benägna att konsumera ekologiskt. Kan de vara något på spåren?

Det är inte bara den växtbaserade maten som utsätts för kemikalier. För den som äter icke ekologiskt kött och andra animaliska produkter är det värt att veta att det är det absolut vanligaste sättet att förtära potentiellt farliga substanser. Majoriteten av livsmedelsförorening sker via kött och mejeriprodukter. Detta är på grund av att näringskedjan ser ut som den gör. Vi matar exempelvis kor, grisar och kycklingar med biprodukter och djurdelar som är fyllda av giftämnen och kemikalier- produkter som i sin tur var uppfödda på samma mat själva. Det blir en ond cirkel av toxiner som vi behöver bryta.

Ekologiskt är ett smartare val oavsett diet eller livsstil

Ett mer näringsrikt och hållbart sätt att leva

Låt oss se på det från en annan vinkel. Vad är fördelarna med att äta ekologiskt? Bortsett från att grödor och animaliska produkter är fria från kemikalier hjälper det även ett bibehålla den ekologiska mångfalden. Insekter, fåglar, kräldjur och jordlevande organismer får friheten att ta del i den naturliga processen som utvecklats under tusentals år, utan mänskligt ingripande. Det gynnar likaså växtriket som djurriket att vi låter naturen vara naturlig. För att inte tala om hur vi människor får ta del av skörden genom en mer näringsrik mat när den väl hamnar framför oss på middagsbordet.

Hur påverkar våra matval vår planet? En stor tyngd i vågskålen för att välja ekologiskt odlade livsmedel är självklart även att vi ser till planetens bästa. Med kemikalier förgiftar vi våra vatten och vi tar död på fertila jordbruksmarker. Vi gör kort och gott det svårare för oss själva då vi på ett drastiskt sätt förminskar den kapacitet och yta där vi kan framställa föda. Det är en investering i vår planets framtid som gynnar oss själva i slutändan. Vi skördar det vi sår- bokstavligen talat.

Att se till våra barns bästa

Ofta är det lätt att glömma bort att tänka långsiktigt, men det är ack så viktigt. Om vi vill att våra barn och i sin tur deras barn ska kunna leva och frodas här på jorden så är det upp till oss att se till att vi tar hand om dem. Att välja ekologiskt är att slå ett slag för framtiden- att lägga grunden på bästa möjliga vis för kommande generationer. Att tänka på hållbarhet när vi veckohandlar är en skillnad vi alla kan vara med och göra.